hund

Jag har skrivit *Filosofi - tankar kring uppfödning". Egentligen handlar allt om att vara passionerat hundintresserad.
För att vara en bra uppfödare måste man vara en bra hundägare.

 

Förutom det allra viktigaste - att i möjligaste mån följa rasstandarden och tolka denna rätt. Naturligtvis är hälsa och mentalitet i första hand viktig. Det handlar om att hunden ska kunna fungera i en vanlig familj. Dalmatiner har sällan problem med att klara den uppgiften och vi har faktiskt minimala mentalitetsproblem. Rasen är även förhållandevis frisk. Vi har inte problem med HD (höflledsdysplasi), ögon (PRA) eller andra rasbundna problem. Vi är rätt "bortskämda" med vår friska ras. Visst förekommer svårare hudproblem och en del hundar som har problem med kristaller i urinen.
Men som medveten uppfödare så försöker vi i möjligaste mån ta reda på allt om den påtänkta valpkullskombinationens bakgrund, föräldrars syskon, tidigare kullar och vidare så brett som är möjligt att ha kännedom om.
Det är omöjligt att helt undvika sjukliga förändringar. Vi i Sverige har det mycket fördelaktigt med våra register som SKK tillhandahåller. I många andra länder är det svårare att få vetskap om eventuell genetisk problematik. Därför kan det vara en viss risk att importera hundar från andra länder. Man får sällan reda på vilka genetiska belastningar som etablerats i den inköpta hundens härstamning. Ändå är det nödvändigt att ibland importera nytt blod att tillföra våra skandinaviska linjer.

Min filosofi är att i möjligaste mån tillföra rasen linjer som tillför nytt blod och hämmar inavel. Vi har inte haft många kullar men jag har dels importerat en tik från England - just med syfte att gå en omväg kring våra inhemska linjer. Dock parades hon med en välkänd storvinnande hane. Han var den som hade exteriör som bäst passade henne. Mentalitet och hälsa var självklart ett förstahandsobservandum men där hade både tik och hane pluspoäng. Tyvärr gav inte denna kull några vidare generationer. Dock har hanen avlats vidare på och återfinns i många av våra svenska stamtavlor samt även i utlandet.
År 2007 importerade jag tillsammans med en vän sperma från Colorado, USA. Jag lät inseminera en av mina tikar och resultatet blev bland andra Paris.